Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei elaborează un proiect de act normativ în vederea alocării sumei de 1 miliard de lei, în tranşe, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 şi 2, costurile proiectului putand atinge un miliard de lei.
”Având în vedere riscul ridicat de cutremur în zona Vrancea, marile oraşe şi capitala ţării, programul multianual vizează finanţarea, din bugetul de stat, a consolidării clădirilor aflate în proprietate privată, dar şi cele deţinute de persoane juridice, şi clădirile care găzduiesc instituţii publice, dacă sunt în proprietatea sau administrarea acestora. Administraţiile publice locale vor avea posibilitatea de a propune o listă de clădiri, cu risc seismic foarte ridicat, de gradul 1 şi 2, pentru a fi consolidate. Finanţarea va fi nerambursabilă, iar pentru persoanele juridice va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. Clădirile private cu locuinţe multiple vor putea cere finanţare pentru consolidare pe baza deciziei asociaţiei de proprietari”, precizeaza Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă.
”Imobilele deţinute de persoane juridice private şi consolidate din bani publici nu vor putea fi vândute timp de zece ani, decât cu obligaţia de a se plăti, către bugetul de stat, cota-parte din costurile de consolidare. ”Am introdus garanţii pentru a evita deturnarea acestor investiţii făcute din bani publici”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Statisticile arată că, în capitală, sunt 840 de clădiri cu risc seismic, din care 349 de gradul 1 şi 367 de gradul 2. Între 2001 şi 2015 au fost reabilitate în total 547 apartamente (dintre care 322 în municipiul Bucureşti) din numai 29 de clădiri la nivel naţional, iar din 2015 acest proiect nu a avansat.