Când ne gândim la acasă, ne gândim la pașii pe covorul moale, tălpile goale pe parchetul cald, lumina și căldura din cel mai drag loc. Locul unde ne întoarcem mereu cu drag după o vacanță sau chiar în fiecare zi după o zi lungă la job sau alergatul prin supermarketuri. De aceea, astăzi vom vorbi puțin despre ceea ce ne place la casa noastră și anume opțiunea de a alege parchetul stratificat în detrimentul altor tipuri.
Ce este parchetul stratificat?
Poate nu știai, dar țara noastră este singurul loc din lume unde se utilizează sintagma de parchet laminat. În restul lumii această sintagmă are denumirea de „pardoseală laminată”. Deseori parchetul din lemn stratificat și cel laminat sunt confundate.
Parchetul stratificat este, de fapt, un parchet din lemn în care există mai multe straturi din lemn (2, 3 sau multistrat) . Straturile de lemn se suprapun în mod perpendicular unul pe altul pentru a oferi o mai mare stabilitate din punctul de vedere dimensionat în comparație cu un parchet fabricat din lemn masiv.
Dacă ar fi să ne uităm la prețul parchetului stratificat, acesta este unul mai ridicat decât cel al altor tipuri de parchet, fapt ce ne duce cu gândul la o calitate a lemnului de esență tare. În ultimii ani, tot mai multe persoane aleg acest tip de parchet pentru locuința lor, iar acest lucru se vede în alegerile făcute de constructori, designeri sau proprietari.
Compoziția parchetului stratificat 10/14 mm
Parchetul stratificat de 10/14 mm are următoarea compoziție:
- strat de uzură din lemn masiv cu grosimi ce variază între 2-6 mm
- Lemn de molid, pin sau brad, uneori se folosește suport multistrat din mesteacăn
- Un strat de contrabalans din lemn.
Parchetul stratificat pe un suport de brad sau conifere este una dintre cele mai populare alegeri din aceasta categorie, are îmbinare click si se poate monta lipit sau flotant. Pe de altă parte, parchetul dublu stratificat cu suport multi strat de mesteacăn este stabil dimensional, are sistem de îmbinare nut și feder și se montează doar lipit. Aici mai trebuie să menționăm faptul că parchetul stratificat este fabricat 100% din lemn.
Încălzire în pardoseală: da sau ba?
Dacă visezi la încălzire în pardoseală și ai totul pregătit pentru a implementa acest sistem inspirat din cultura nordicilor, parchetul va juca un rol extrem de important. De aceea, cel mai indicat tip de parchet pentru un sistem de încălzire prin pardoseală este cel stratificat.
Parchetul dublu are o rată de transfer termic bună, datorită grosimii reduse si stratului suport din mesteacăn. Atât cel dublu stratificat, cât si cel triplustratificat se utilizează pe sisteme de încălzire in pardoseala cu agent termic, oferind confort, căldură și frumusețe.
Avantajul cel mai mare al parchetului stratificat este că nu degajă mirosuri neplăcute sau produși volatili. Acesta are o mare durabilitate în timp dacă este întreținut cum trebuie. Designul este un alt aspect de care ar trebui să ținem cont deoarece aduce un plus de eleganță și rafinament oricărei locuințe.
Întreținere și recondiționare
Parchetul stratificat conține un strat de lemn masiv, fapt pentru care poate fi ușor recondiționat. Dacă alegi un parchet stratificat cu un strat de lemn de 3.5 mm, îl poți refinisa de maxim 3 ori.
Finisajele destinate parchetului stratificat sunt diverse și include următoarele: parchet periat, parchet rindeluit, parchet uleiat, parchet finisat cu un lac mat, parchet semi-lucios, parchet lucios.
Întreținerea parchetului stratificat este una specială ce necesită o mai mare atenție decât în cazul altor tipuri de parchet. Astfel se vor alege produse de întreținere în funcție de tipul de parchet. Există detergent special destinat parchetului finisat cu lac sau cu ulei.
Parchetul stratificat este iubit de către utilizatori datorită durabilității, confortului și rafinamentului pe care îl poate aduce în locuința lor.