Care este amploarea reală a muncii nedeclarate în sectorul de construcții din România? Câți bani pierde statul român în fiecare an din cauza acestui fenomen? Câți angajați lucrează fără forme legale și cum sunt aceștia afectați pe termen mediu și lung? Ce impact are concurența neloială asupra companiilor care respectă legea, regulile și etica de business?
Nu există, până în acest moment, niciun răspuns concret la aceste probleme care afectează grav unul dintre cele mai dinamice sectoare din mediul de afaceri autohton. Există însă o soluție viabilă de combatere a acestui fenomen, implementată deja în mai multe state europene: cardul lucrătorului în construcții.
“Adevărul este că ne confruntăm cu o problemă despre a cărei existență știe toată lumea. Da, există muncă nedeclarată în sectorul de construcții dar, în mod real, nu cunoaștem exact amploarea fenomenului. Este o situație care, deși a fost diminuată prin introducerea unor facilități fiscale pe salarii, rămâne ca preocupare comună, pentru că vorbim totuși despre unul dintre cei mai importanți piloni ai economiei românești. Sunt afectate companiile, sunt afectați și angajații, dar este afectată și societatea în ansamblul ei: nu știm, pur și simplu, câți bani pierde bugetul de stat, dar nici care sunt principalele mijloace de combatere a muncii nedeclarate. Vestea bună este că există deja un efort comun, concentrat, pentru a încerca o abordare a acestei probleme.
Federația Generală a Sindicatelor “Familia” a analizat oportunitatea introducerii unui astfel de instrument și, alături de Federația Patronatelor Societăților din Construcții și Fellesforbundet – cea mai mare federație sindicală din sectorul privat din Norvegia – a demarat proiectul “ID CARDS pentru muncă decentă în sectorul de construcții”. Obiectivul general al proiectului este elaborarea unei politici publice care urmărește crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate în sectorul de construcții din România printr-un card social pentru lucrătorii angajați, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decentă și lupta împotriva dumping-ului social. Proiectul reprezintă încă un demers în preocupările celor doi parteneri în găsirea de soluții pentru stabilizarea forței de muncă din construcții și reducerea fenomenului de muncă nedeclarată.
Finalitatea demersului îl contituie implementarea unui “card al lucrătorului în construcții”, soluție prezentă deja în alte state europene cu rezultate foarte bune. Am derulat sesiuni de instruire intitulate “Munca decentă ca provocare a secolului XXI” cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor din construcții, angajați și angajatori din sectorul de construcții, cadre didactice și cercetători în domeniu, dar și reprezentanți ai administrației publice, subiectul fiind extrem de bine primit la toate nivelurile.
Suntem în plin proces de consultare cu reprezentanții sectorului de construcții și ne dorim să implicăm toate părțile interesate în rezolvarea acestei probleme. Avem nevoie de suportul tuturor factorilor de decizie, atât din mediul politic, cât și din cel administrativ. Dar și de suportul mass-media și al societății civile. Este un efort comun de reglementare care poate aduce beneficii considerabile tuturor. Sunt convinsă că împreună vom reuși!”, declară Gabriela Sterian (foto), managerul proiectului.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 15 luni (februarie 2021 – apriliei 2022) și este susținut de guvernul norvegian prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014 – 2021 în cadrul Programului “Dialog Social – Muncă Decentă”. Până în acest moment rezultatele proiectului sunt:
- Două fundamentări științifice ce furnizează baza argumentației pentru propunerea de politică publică:
- Studiu comparativ în diferite țări europene privind utilizarea cardurilor sociale în sectorul de construcții’’ – analiză pe 11 țări europene care utilizează acest instrument
- Realizarea primei cercetări cantitative și calitative cu privire la piața muncii din sectorul de construcții din România
- Schimb de bune practici privind modelul de card norvegian
- Instruirea a peste 200 persoane din sectorul de construcții cu privire la munca decentă și dialogul social, reprezentante din 6 regiuni de dezvoltare a României
“Ne implicăm, zi de zi, pentru drepturile lucrătorilor din sectorul de construcții. Aceasta ne este menirea: să fim un sprijin constant pentru toți oamenii onești care lucrează în domeniu. Ne propunem să oferim atât un cadru legal corect și predictibil cât și condiții de lucru din ce în ce mai bune. Aici, în țară! Pentru că fenomenul migrației forței de muncă este unul care afectează grav sectorul de construcții. Sunt foarte mulți români care ar vrea să se întoarcă și să lucreze aici, să fie aproape de familiile lor.
Ne confruntăm însă cu o problemă majoră, care afectează profund o bună parte a lucrătorilor din sector: munca nedeclarata. Am avut și alte inițiative privind introducerea unui card al lucrătorului după modelul italian și cel spaniol, dar, la momentul respeciv, nu exista deschiderea necesară pentru a fi sprijiniți în acel demers. Astfel că, la a doua încercare, am demarat acest proiect tocmai pentru a găsi o soluție corectă pe termen lung. Să oferim predictibilitate și stabilitate celor care vor să lucreze în domeniu. Vreau să mulțumesc partenerilor – Federația Patronatelor Societăților din Construcții și Fellesforbundet pentru deschiderea lor și sprijinul oferit în acest demers.
Trebuie să fim foarte sinceri: nu suntem primii care se confruntă cu această problemă. Nu trebuie să inventăm noi acele mecanisme corecte de reglementare. Ele există, sunt deja câteva state europene care au implementat soluția pentru care noi ne luptăm acum: cardul lucrătorului în construcții. Așa că știm ce trebuie să facem, știm cum trebuie să acționăm și sunt foarte optimist în privința rezultatului: printr-un efort comun sindicat – patronat – administrație publică vom reuși să reducem și ulterior să combatem munca nedeclarată în sectorul de construcții”, declară Gheorghe Bălăceanu, Președinte FGS Familia.
Ca etapă firească a realizării propunerii de politică publică este etapa sesiunilor de consultări, care crează premisele unui dialog extins cu părțile interesate în asigurarea transparenței procesului. Vor fi înglobate recomandările propuse de părțile interesate și dezvoltate variante pentru introducerea acestui card al lucrătorului, metodologie de implementare, instituții responsabile de evaluare și control, precum și o analiză a costurilor și impactul asupra bugetului național. Propunerea de politică publică va fi înaintată autorităților publice.
”Este nevoie de un instrument care să reducă munca nedeclarată, având în vedere că angajatorii care utilizează lucrători fără forme legale nu numai că nu contribuie la bugetul de stat, nu numai că afectează drepturile și obligațiile angajaților, dar influențează în mod negativ piața concurențială din sector. Concurența neloială este un fenomen bine cunoscut în construcții, reducerea nivelului acesteia fiind extrem de necesară. Certificarea firmelor din construcții, o măsură pe care FPSC o susține de ani de zile, poate fi benefică, dar în aceeași măsură introducerea cardului pentru lucrătorii din construcții poate fi o opțiune fiabilă pentru diminuarea concurenței neloiale la nivelul sectorului. Urmând modelele celorlalte țări care au implementat – în diferite forme – cardul lucrătorului din construcții, considerăm că informațiile stocate pe aceste carduri ar trebui să ofere cât mai multe informații, atât pentru angajator, cât și pentru autoritățile care efectuează controale pe șantiere. Astfel, ne dorim un instrument cu adevărat util și considerăm că prin dialogul și consultările patronat-sindicat – autorități publice, vom reuși la finele proiectului să conturăm o politică publică coerentă, justă, utilă”, declară Irina Forgo, Director FPSC.
În data de 15 decembrie 2021, va avea loc ultima sesiune de instruire sub forma unui eveniment ce își dorește să răspundă la câteva întrebări: De ce abordarea muncii decente este importantă atât pentru piața muncii, cât și pentru mediul de afaceri și instituțiile publice? Care sunt inițiativele luate în domeniul muncii decente la nivel european? De ce este oportună introducerea unui card al lucrătorului în construcții în România? Toate informațiile vor fi disponibile pe site-ul proiectului.