Primarul general al capitalei, Nicusor Dan, considera că “acest oraș nu se mai poate dezvolta în stilul haotic și chiar nociv în care s-a dezvoltat până acum, că trebuie impuse și respectate reguli care să asigure o dezvoltare urbană echilibrată, prin care să se dea prioritate interesului public, al întregii comunități bucureștene”.
Împreună cu specialistii din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU), edilul Bucurestiului a prezentat, într-o conferința de presă, o analiză la zi a chestiunilor urbanistice și o viziune asupra modului în care trebuie să se facă pe viitor dezvoltarea urbană a Bucureștiului.
“Am arătat că, de-acum înainte, va trebui respectată o grilă de criterii clare, obiective, conform legii și am prezentat felul în care aceste criterii au fost sau, mai bine zis, NU au fost respectate în documentațiile de urbanism realizate în trecut, în timpul precedentei administrații.
Analiza CTATU asupra a 42 de documentații de urbanism și tabelul sintetic aferent (majoritar colorat în roșu, deci cu diverse probleme) ne avertizează pe toți că au fost mari lacune în evaluare și că e obligatorie o schimbare radicală a modului în care administrația locală apără interesul public”, afirma Nicusor Dan.
Cum vom proceda de acum înainte pentru o dezvoltare urbană corectă?
“Vom fi clari și transparenți cu investitorii din sectorul imobiliar, vom preciza riguros grila de criterii care va trebui îndeplinită, vom impune respectarea legii și refacerea documentațiilor de urbanism acolo unde e cazul, vom cere investitorilor în mod concret, în scris, să participe, alături de primărie, la crearea infrastructurii rutiere, sociale sau de mediu în zonele pe care doresc să le dezvolte din punct de vedere imobiliar. De asemenea, voi propune respingerea în Consiliul General al Capitalei a documentațiilor de urbanism care încalcă legea, impunând ca orice astfel de documentații să se ridice la standardele legale necesare și să respecte ca la carte interesul public”, a mai spus edilul sef al Bucurestiului.