„Casa cu prăvălie Ilie Lumânăraru a fost un monument istoric, astăzi demolat, aflat pe teritoriul municipiului Ploiești. În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 130543.38”. Așa scrie „Wikipedia”- celebrul site cu caracter enciclopedic. Din păcate, realitatea e mult mai tristă. Casa cu pricina, un symbol al vieții Ploieștilor de odinioară, A DISPĂRUT. Într-un incendiu, undeva, după anul 2000. Nu s-a mai gîndit NIMENI, absolut nimeni, să o refacă „din amintiri”, undeva în Ploiești (pe modelul caselor vechi mutate în Muzee ale Satului din București, Sibiu sau Bucovina…), să-i recunoască și să-I protejeze memoria, mai cu seamă că oarecând, familia lui Ilie Lumânăraru îl găzduise pe Caragiale, în vremea când marele scriitor studia, în anii adolescenței…
Azi, în urbea lui Nenea Iancu… aproape nimeni nu mai știe de Casa cu prăvălie Ilie Lumânăraru. E prea obositor, sau… insignificant, pentru un oraș cu pretenții și „prințipuri”…
Cum însă, prin alte părți ale țării, alte monumente de arhitectură/cultură și cu un puternic impact istoric (unele datând de sute de ani!) sunt păstrate și promovate?????
*Foto 2- Biserica fortificată de la Biertan (județul Sibiu), despre care jurnelaiștii americani spuneau că seamănă dar… e mult mai minunatî decât castelul din filmele Disney
* Foto 3- Biserica fortificată de la Mălâncrav (județul Sibiu)
*Foto 4- Biserica de lemn din Surdești, (județul Maramureș)-monument UNESCO
Surse foto: Wikipedia, Todoran Florin