«Unde ai vrea să stai când o să fii mare?» «Oriunde, numai pe Calea Griviţei nu!» Şi acolo am stat aproape toată viaţa!”
Aici ( Calea Griviței nr 46- o clădire ce ține vii amintiri din boema Bucureștilor…) a locuit una dintre cele mai reprezentative personalități ale culturii române.
Zoe Dumitrescu Bușulenga a fost cercetător, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii și pedagog.
A fost membră a Academiei Române și o exegetă a Bibliei, după 1989 alegând să se retragă la mănăstirea Văratec și să se călugărească sub numele de „Maica Benedicta”.
Zoe Dumitrescu Bușulenga, comparatist și critic literar de formație anglo-germană, a manifestat preocupări de interdisciplinaritate și de filozofie a culturii.
Printre marile spirite feminine, ce au dominat şi domină istoria României prin contribuţia lor intelectuală într-o strânsă relaţie cu ştiinţa şi credinţa deopotrivă, se numără şi Zoe Dumitrescu – Buşulenga, cercetător, eseisţ filosof şi pedagog, cea care în ultimii ani de viaţă a luat calea slujirii lui Dumnezeu, călugărindu-se.
O voce inconfundabilă pentru multe generaţii de români, un model şi un mentor pentru cei care îi cunosc opera sau vor să afle povestea unui om care a trăit să lumineze şi să îşi împlinească datoria ce i-a devenit destin atât din punct de vedere ştiinţific, dar şi spiritual.
Foto: Redescoperim Bucurestiul/Facebook