
Metodele de filtrare variază atât în ceea ce privește puterea și confortul.
Mai jos sunt enumerate avantajele și dezavantajele diferitelor tehnici:
Osmoza inversă
Osmoza inversă este similară cu microfiltrarea prin faptul că folosește filtre fizice. Această metodă folosește o serie de filtre apa robinet diferite pentru a îndepărta impuritățile, dar nu doar împinge apa prin ele, ci și într-un rezervor. După cum sugerează și numele, folosește presiunea pentru a inversa procesul natural de osmoză, forțând apa dintr-o soluție mai concentrată într-una mai puțin concentrată.
Osmoza inversă necesită folosirea de apă curată. Poate fi, de asemenea, o opțiune costisitoare, cu costuri inițiale mari și nevoia de întreținere regulată. Dar pentru acest cost, osmoza inversă îndepărtează aproape toți contaminanții, iar sistemele sunt de obicei convenabile.
Pro
Îndepărtează majoritatea contaminanților
Convenabil de utilizat
Îmbunătățește gustul apei
Contra
Foarte scump
Necesită întreținere frecventă
Îndepărtează mineralele
Filtrarea cu ultraviolete
Tratarea apei cu ultraviolete nu este foarte comună, dar este o opțiune. Acest proces folosește radiația UV pentru a ucide microorganismele dăunătoare care pot fi în apă. Este o metodă uimitor de eficientă în acest sens, distrugând aproape toate bacteriile și alți microbi.
Sistemele de filtrare UV pot fi costisitoare la achiziționare şi la instalare, dar necesită puțină întreținere și nu consumă multă energie. Deși sunt sigure și ecologice, ele nu îndepărtează contaminanții precum metalele grele. Lumina ultravioletă nu poate purifica complet apa, așa că trebuie folosită împreună cu o altă metodă.
Pro
Extrem de eficient în îndepărtarea microbilor
Eficient energetic
Contra
Nu poate purifica singur apa de băut
Necesită energie electrică pentru a funcționa
Cost inițial ridicat
Filtrare în infraroșu
Filtrarea cu infraroșu este o metodă de purificare relativ nouă. Aceste filtre expun apa la lumina infraroșie pe măsură ce trece, eliminând impuritățile precum bacteriile. La fel ca filtrele UV, sistemele de filtrare cu infraroșu nu îndepărtează toți contaminanții, așa că nu pot produce singure apă potabilă pură.
Filtrele cu infraroșu diferă de filtrele UV. Apa dură este apa bogată în calciu și magneziu, care poate înfunda conductele în timp. Lumina infraroșie poate îndepărta aceste minerale.
Pro
Eficient în îndepărtarea microbilor
Ușor de instalat
Contra
Nu purifică în întregime apa
Costurile pot fi destul de mari
Ionizarea apei
Ionizarea apei este un proces complex care purifică apa încercând să ridice nivelul pH-ului. Aceste sisteme folosesc un proces numit electroliză pentru a separa apa în fluxuri acide și alcaline. Sistemul tratează apoi fluxul alcalin, care iese de la robinet.
Există mulți susținători ai apei alcaline, dar nu există dovezi medicale care să sugereze că aceasta are multe beneficii față de alte forme de apă curată. În timp ce apa alcalină poate să nu aibă niciun avantaj în afară de un gust mai bun, multe ionizatoare de apă conțin filtre utile care îndepărtează contaminanții dăunători. Ionizatoarele sunt adesea scumpe, ceea ce le poate face mai puțin dorite decât alte metode de purificare mai accesibile.
Pro
Multe ionizatoare au filtre interne eficiente
Poate îmbunătăți gustul apei de băut
Contra
Cost inițial ridicat
Adesea pretind că oferă beneficii care nu sunt dovedite medical
Alegerea corectă a metodei de filtrare
Sistemele de purificare a apei oferă multe avantaje sănătății organismului și protejează mediul înconjurător. Niciun fel de filtru nu este superior tuturor celorlalte, deoarece cea mai bună alegere depinde de situația fiecăruia.
De asemenea, trebuie luat în considerare scopul dorit pentru achiziționarea unui astfel de filtru. Cei interesați doar de apă cu un gust mai bun, va fi suficient un filtru de cărbune mai ieftin și mai mic. Cei ce sunt în căutarea unei purificări aprofundate la scară largă, pot alege sisteme mai complicate, cum ar fi microfiltrare sau osmoza inversă.
Indiferent de obiectivul sau bugetul fiecare, există un sistem de filtrare disponibil oricând şi care să se potrivească nevoilor fiecăruia dintre noi.