VEȘTI PROASPETE: Premiul Pritzker, considerat Nobelul în arhitectură, i-a fost decernat în 2022 arhitectului Diébédo Francis Kéré, originar din Africa, Burkina Faso şi stabilit la Berlin, pentru arhitectura sa durabilă, construită pentru comunităţi.
Demn de apreciat, Kéré este recunoscut datorită angajamentului său pentru justiţie socială şi utilizarea inteligentă a materialelor locale pentru a se adapta şi a răspunde climatului natural. El transformă comunitățile prin arhitectură și prefer să lucreze în ţările marginalizate, unde constrângerile şi dificultăţile sunt numeroase şi unde arhitectura şi infrastructurile sunt absente.
„(…) El îmbunătățește viața și experiențele a nenumărați cetățeni dintr-o regiune a lumii care este uneori uitată”, argumentează Juriul. „Prin clădiri care demonstrează frumusețe, modestie, îndrăzneală și creativitate, precum și prin integritatea arhitecturii și a atitudinii sale, Kéré reprezintă cu grație misiunea acestui premiu.”
Convingerea lui Francis Kéré
„Sper să schimb paradigma, să împing oamenii să viseze și să se supună riscului. (…)Toată lumea merită calitate, toată lumea merită lux și toată lumea merită confort. Suntem interconectați și preocupările legate de climă, democrație și penurie sunt preocupări pentru noi toți.”
Despre proiectele lui Francis Kéré
Trebuie știut că mare parte dintre lucrările lui Kéré se află pe continentul african, mai ales în Benin, Burkina Faso, Mali, Togo, Kenya, Mozambic și Sudan: școli și unități medicale construite cu resurse minime, cu contribuția comunităților locale.
Alte proiecte și pavilioane realizate de arhitectul african se găsesc şi în Europa – Danemarca, Germania, Italia, Elveția, UK – precum şi în Statele Unite.
Așa cum aflăm de la Ordinul Arhitecților din România, printre realizările sale emblematice se numără şcoala primară din Gando, satul din Burkina Faso în care Kéré s-a născut şi unde a realizat şi alte proiecte. Şcoala (proiect 2001) este proiectată astfel încât să reziste la căldură şi la resurse limitate, iar succesul său a condus la dezvoltarea proiectului: au urmat construirea de locuinţe pentru profesori, extinderea şcolii şi construcţia unei noi biblioteci.
Conform Citației juriului 2022: „El știe, din interior, că arhitectura nu ține de obiect, ci de obiectiv; nu de produs, ci de proces. Întregul corp de muncă al lui Francis Kéré ne arată puterea materialității înrădăcinată în loc. Clădirile sale, pentru și cu comunități, sunt direct ale acelor comunități – în realizarea lor, materialele lor, programele lor și personajele lor unice. ”
Anul trecut, Francis Kéré a fost desemnat câștigător 2021 al Premiului UIA Robert Matthew pentru medii sustenabile și umane.
Mai multe informații despre viața și activitatea lui Francis Kéré puteți citi pe site-ul Premiului Pritzker, AICI și AICI.
Foto 1: Diébédo Francis Kéré, photo courtesy of Lars Borges
Foto 2: Centre for Health and Social Welfare, photo courtesy of Francis Kéré
Foto3: Serpentine Pavilion, photo courtesy of Iwan Baan Foto 4: Gando Primary School, photo courtesy of