Ca si proprietar al unei afaceri, probabil deja stii cum te poate ajuta un audit energetic industrial. Acesta are rolul de a dezvolta afacerile din punct de vedere al eficientei energetice. Chiar daca luarea acestui audit in considerare este o obligatie impusa de Statul Roman, rezultatele acestuia nu sunt in dezavantajul afacerilor sau al proprietarilor acestora.
Auditul are rolul de a-ti arata modurile prin care poti imbunatati eficienta energetica a afacerii tale si prin care iti poti imbunatati profiturile. Evident, aceste moduri implica masuri pe termen mediu si lung, nicidecum masuri cu rezultate vizibile in 2-3 luni.
Are un audit energetic industrial implicatii la nivel european?
Evident, faptul ca o afacere este eficienta energetic poate avea implicatii si la nivel european. De exemplu, eficienta energetica poate scadea impozitul pe profit al unei afaceri – sau chiar si impozitul pe venit al cetatenilor, daca acestia aleg sa investeasca in eficientizarea casei lor, de exemplu.
Desigur, rezultatul principal este ca afacerile vor consuma mai putina energie si astfel, se reduce sarcina asupra infrastructurii – electrice si nu numai – la nivel european. Apoi, eficienta energetica atinsa prin intermediul masurilor sustenabile implica si posibilitatea afacerilor de a nu mai conta pe pretul energiei electrice sau al combustibililor de diferite tipuri, printre altele.
De ce statul impune realizarea unui audit energetic industrial?
Conform directivei Uniunii Europene 2018/844, fiecare stat membru UE trebuie sa aiba, pana in anul 2050, un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficienta. Acest parc imobiliar include atat cladiri publice, cat si cladiri private.
Totodata, cladirile noi din parcul imobiliar – anume construite dupa anul 2021 – trebuie sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero. Acest lucru implica aplicarea masurilor de eficientizare a consumului energetic inca din stadiul de proiect al unei noi cladiri.
Pe scurt, presiunea asupra afacerii tale de a realiza un audit energetic industrial vine de la Statul Roman – dar acesta este, la randul sau, sub presiunea Uniunii Europene si al planului acesteia de a eficientiza energetic intreaga Europa.
Ce inseamna, mai exact, un audit pentru afacerea ta?
Odata cu realizarea unui audit si stabilirea faptului ca afacerea trebuie sa implementeze masuri de eficientizare a consumului energetic, ai responsabilitatea de a aduce in functie un director energetic autorizat – acesta are rolul de a verifica daca afacerea ta implementeaza masurile prezentate in urma auditului sau nu.
Venind vorba despre masurile prezentate, acestea iti vor fi aduse la cunostinta de expertii care vor realiza auditul energetic industrial pentru afacerea ta. Acestia nu iti spun doar daca afacerea ta este eficienta din punct de vedere energetic sau nu – acestia au rolul si de a-ti prezenta un numar de masuri pe care le poti lua pentru a atinge eficienta.
Unul dintre experti este Elsaco, furnizor principal pe piata utilitatilor si serviciilor energetice din Romania. Cu aproape 20 de ani de experienta in domeniu, Elsaco si echipa sa de specialisti sunt concentrati, in principal, pe eficienta energetica.
Un audit energetic industrial realizat alaturi de aceasta companie reprezinta eforturile combinate a peste 500 de specialisti in domeniul energetic – eforturi atintite asupra afacerii tale si consumului sau de energie!