Exista foarte multe tipuri de materiale la care ai putea apela in vederea construirii gardului casei tale. De departe cele mai populare sunt metalul, piatra/betonul si lemnul masiv. Totusi, dupa cum probabil stii, aceste materiale nu sunt eficiente din punct de vedere al costului, dar nici sustenabile. Metalul ar fi varianta mai sustenabila, dar de cele mai multe ori nu este rentabil.
In acest caz, este recomandat sa iei in considerare si construirea unui gard WPC – anume a unui gard din lemn compozit. Contrar opiniei populare, acesta este, per total, o alegere mai buna, in special in comparatie cu lemnul masiv.
Ce este lemnul compozit?
Lemnul compozit, cunoscut si ca WPC, este un material obtinut prin combinarea deseurilor lemnoase, fainii de lemn si deseurilor de mase plastice si presarea acestora pana se obtine un panou sau o scandura de gard WPC.
Evident, panourile sunt tratate corespunzator, precum lemnul masiv, bucurandu-se astfel de o rezistenta crescuta in fata daunatorilor, intemperiilor, dar si razelor solare, printre altele.
Principalul avantaj al acestui tip de panouri este durabilitatea in timp – comparabila cu cea a pietrei si metalului. Totusi, mai exista 2 motive pentru care ar trebui sa iei in considerare un astfel de gard.
Costurile de instalare ale unui gard WPC
Acest tip de gard poate veni sub forma de panouri intregi, ori de scanduri montate intr-un panou (sustinute pe orizontala, verticala, sau oblic). Panourile sunt de dimesiuni medii si sunt concepute pentru a fi sustinute de stalpi de sustinere, precum majoritatea tipurilor de garduri.
Indiferent de tipul stalpilor de sustinere sau de baza pe care o alegi pentru gard, panourile de WPC in sine sunt foarte usor de instalat. Aproape ca nu ai nevoie de un mester pentru a le instala.
Apoi, un alt aspect important al instalarii este durata de viata a unui gard de acest tip. In medie, un gard din WPC rezista in jur de 15-20 de ani. Astfel, chiar daca acesta poate fi putin mai scump decat unele variante de lemn masiv, un gard WPC este in cele din urma mult mai rentabil datorita duratei sale de viata crescute.
Costurile de mentenanta ale unui gard din WPC
Totodata, trebuie mentionate si costurile de mentenanta ale unui astfel de gard – mai exact, sunt aproape inexistente. In comparatie cu gardurile din metal, piatra, sau lemn masiv, cele din panouri WPC nu necesita intretinere periodica – ci doar atunci cand este absolut necesar.
Acesta este de departe cel mai important avantaj deoarece, dupa cum stii, un gard metalic poate fi afectat de rugina daca nu este intretinut la timp. Acelasi lucru se aplica si in cazul unui gard din lemn masiv, care poate fi afectat atat de apa, cat si de daunatori in lipsa intretinerii regulate si tratarii cu diferite substante, in functie de anotimp.
Vrei sa incerci un panou gard WPC?
Dupa cum poate fi observat, un astfel de gard este mult mai avantajos in ziua de astazi, in comparatie cu materialele traditionale. Apoi, faptul ca lemnul compozit este reciclabil, ecologic si sustenabil este un plus major – iti micsorezi amprenta de carbon asupra mediului inconjurator si contribui la ameliorarea incalzirii globale, printre altele.
Deci, daca vrei sa incerci un astfel de material, apeleaza acum la echipa Construiesti.com sau viziteaza magazinul online al acestora. Acestia iti pun la dispozitie toate cele necesare pentru montarea unui astfel de gard, inclusiv transport la cerere.