333 de ani de la cea mai mare catastrofă urbanistică din istoria Brașovului!
S-au împlinit 333 de ani de la marele incendiu care a mistuit vechea cetate a Braşovului. În urma focului izbucnit în 1689 nu a mai rămas aproape nimic din vechiul oraş. Simbolul de atunci al cetăţii, Biserica parohială, a devenit Biserica Neagră.
Incendiul violent din urmă cu 333 de ani este caracterizat de istorici ca fiind cea mai mare catasfrofă urbanistică abătută asupra cetăţii medievale. În doar patru ore, totul a devenit o ruină.
Așa cum transmite ISU Brașov, incendiul izbucneste în partea de jos a străzii Castelului si din cauza vântului puternic, acesta se extinde asa de repede incât în scurt timp intreaga parte a orasului dinspre Tâmpa era în flăcări.
Incendiul a cuprins si urmatoarele strazi: Târgul Cailor( azi str. Ghe. Baritiu), str. Porții ( azi str. Republicii) , str. Spitalului ( azi str. Postăvarului), str. Vămii ( azi str. Muresenilor) .
Incendiul s-a întins pănă in Piata Sfatului si a cuprins si cartierul Scheii.
Istoricii mai spun că alte două focare au apărut atunci în Târgul Cailor şi pe strada Porţii; tocmai de aceea, unii cred că focul a fost pus intenţionat în mai multe puncte din cetate.
„Nu se ştie cauza principală a acestui incendiu. Braşovenii au speculat foarte mult pe seama duşmanilor, pe seama austriecilor”.
Pe lângă faptul că incediatorii i-au lăsat pe cei mai bogaţi dintre locuitori fără case şi avere, ţinta lor ar fi fost să distrugă simbolul Cetăţii, Biserica parohială, care purta pe atunci hramul Sfintei Fecioare Maria. Astăzi, o cunoaştem sub numele de Biserica Neagră.
A fost ultima clădire incendiată în cetate. Au ars altarul, orga şi toate obiectele de cult. Singurul obiect care nu a fost mistuit de flăcări este cristelniţa.
Biserica parohială a rămas simbolul cetăţii, dar de atunci este cunoscută drept Biserica Neagră.
Astăzi Biserica Neagră se află în raionul de intervenție al Detașamentului 1 de Pompieri Brașov.