Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov: „Am fost prezent marţi, 10 mai, la Simpozionul Naţional pe tema soluţiilor eficiente de încălzire centralizată şi de izolare termică, organizat de Ambasada Regatului Danemarcei la Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Energie Electrică şi Termică în Cogenerare – COGEN.
Consider subiectul de strictă actualitate, în condiţiile economice dificile cu care ne confruntăm la nivel naţional şi european la care se adaugă problema combaterii schimbărilor climatice prin măsuri pe care inclusiv administraţiile publice locale trebuie să le adopte.
Practic, mediul economic ne obligă să devenim mai eficienţi, să ne recalibrăm activităţile, să reducem consumurile energetice şi să ne adaptăm situaţiei cât mai bine cu putinţă.
De aceea cred că autorităţile locale trebuie să aibă în vedere implementarea unui sistem centralizat de producere şi livrare a agentului termic, despre care studiile au arătat că este mai eficient şi mai prietenos cu mediul decât soluţiile individuale de încălzire.
Cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea de a alege, pe baza unei informări obiective, pentru ce sistem de încălzire să opteze, centralizat sau individual, fiecare cu plusurile şi minusurile sale.
În privinţa eficientizării energetice a clădirilor publice, la nivelul administraţiei judeţene ne propunem să realizăm clădiri inteligente din punctul de vedere al consumurilor de utilităţi publice – aşa cum este Terminalul AIBG, dar şi să eficientizăm energetic cât mai multe imobile din patrimoniul nostru.
Până în prezent am făcut acest lucru la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru, iar în prezent lucrăm la Maternitatea Braşov.
Prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, clădirile Maternităţii vor fi reglate în mod automatizat din punctul de vedere al furnizării de utilităţi publice, urmând să fie dotate cu un sistem de control computerizat BMS (Building Management System), care va asigura optimizarea consumurilor de energie termică şi electricitate.
Avem în vedere ca prin intermediul fondurilor europene disponibile în următorul exerciţiu financiar să reuşim să eficientizăm energetic cât mai multe din clădirile publice pe care le administrăm”.