Sunt disponibile multe tipuri de pietre, cum ar fi bazalt, marmura, calcar, gresie, cuartit, travertin, ardezie, gnais, laterita si granit, care pot fi folosite ca si materiale de constructie
Sunt disponibile multe tipuri de pietre, cum ar fi bazalt, marmura, calcar, gresie, cuartit, travertin, ardezie, gnais, laterita si granit, care pot fi folosite ca si materiale de constructie. Pietrele folosite pentru constructia cladirilor ar trebui sa fie dure, durabile, rezistente si nu trebuie sa aiba pete moi de material, fisuri si alte defecte care sunt responsabile pentru reducerea rezistentei si durabilitatii. Pietrele pentru constructii sunt obtinute prin extragerea de roci solide masive.
Fiecare tip de piatra se preteaza la diverse aplicatii de constructie in functie de proprietatile sale. De exemplu, anumite tipuri, cum ar fi bazaltul si granitul, au caracteristici superioare, cum ar fi rezistenta ridicata la compesiune si durabilitate si, prin urmare, sunt utilizate in lucrari de constructii majore. Cu toate acestea, exista pietre care carateristicile lor (o astfel de rezistenta la compresiune scazuta si prezenta materialelor daunatoare in constituentii lor) le fac potrivite pentru lucrari de constructie minore, de exemplu gneisul. Deci, pietrele folosite sunt folosite ca material de constructie si de asemeneam in scopuri decorative.
Bazalt
Patra de bazalt, cunoscuta si sub denumirea de capcane, este folosita in mod obisnuit in constructia drumurilor, ca agregat in productia de betonm lucrari de zidarie de moloz pentru pilonii de poduri, peretii raului si baraje. Structura pietrei de bazalt este cu granulatie medie spre fina si compacta.
Rezistenta la compresiunea a acestui tip de piatra variaza de la 200MPa la 350Mpa, iar greutatea este intre 18KN/m3 si 29KN/m3. Balaltul are rezistenta buna la intemperii, este impermeabil la umiditate, foarte dur si foarte greu de imbracat in forme fine. Culoarea bazaltului se schimba de la gri inchis la negru.
Granit
Aplicarea granitului in constructia cladirilor implica piloni de poduri, ziduri de sprijin, baraje, borduri stalpi de piatra, ca agregat grosier in beton, balast pentru cai ferate, ca strat impermeabil si placare exterioara a peretilor si utilizarii la anumite monumente. Structura granitului este cristalina, cu granulatie fina pana la grosiera.
Este considerabil de dur si durabil, iar rezistenta sa la compesie variaza de la 100MPa la 250MPa. De asemenea, are valoare de absortie scazuta, porozitate redusa, rezistenta buna la inghet si intemperii, dar are o rezistenta slaba la foc.
Gresie
Gresiile in combinatie cu cimentul sunt utilizate la constructia de structuri grele. Este de asemenea, folosit in lucrari de zidarie, baraje, piloni de poduri si peretii raului. Este compus din cuart si se gaseste in diferite culori, cum ar fi alb, gri, rosu, maro, galben si gri inchis. Rezistenta la compresiune variaza intre 20MPa si 170MPa, iar gravitatia specifica variaza de la 1,85 la 2,7. Trebuie stiu ca gresia de inteperii o face nepotrivita pentru constructia cladirilor.
Ardezie
Ardezia prezinta o mare variatie in proprietatile sale de constructie, care depind de grosimea foilor si de culoarea rocii. Este folosit ca placi de acoperis, placi si pavaj. Este format din cuart, mica si minerale argiloase. Rezistenta la compesiune a ardeziei se schimba de la 100MPa la 200Mpa, iar culoarea acesteia poate fi gri inchis, gri verzui, gri violet pana la negru.
Calcar
Toate calcarele nu sunt utile pentru constructia cladirilor. Tipurile nedorite sunt bogate in lut sau sunt considerabil moi si practic nu sunt potrivite pentru lucrarile de constructii. Cu toate acestea, tipurile dense, compacte si cu textura fina, care nu prezinta carii si crapaturi, pot fi imbracate cu usurinta si pot luat o lustruire foarte fina.
Calcarul este folosit pentru pardoseli, acoperisuri, pavaje si ca materiale de baza pentru ciment.
Laterita
Laterita este folosita ca piatra de constructie, dar suprafata sa exterioara trebuie tencuita. Contine un procent ridicat de oxid de fier si poate fi taiat cu usurinta in blocuri. Laterita apare la soiurile moi si dure si rezista la compresiune intre 1.9 si 2,3 MPa, iar rezistenta sa este crescuta odata cu condimentarea. Culoarea lateritei poate fi maronie, rosie, galbena, maro si gri.
Marmura
Se foloseste pentru lucrari ornamentale, pardoseli si trepte. Rezistenta la compresiune a marmurei variaza de la 70MPa la 75MPa. Pietrele de marmura sunt destul de puternice, uniforma ca textura, mai putin poroase si au o lustruire excelenta. Poate fi taiat si sculpat cu usurinta in diferite forme. Marmura este disponibila in diferite culori, cum ar fi alb si roz.
Gneis
Acest tip de piatra este utilizat pentru constructii mici, deoarece prezenta substantelor daunatoare in constituentii sai o face nedorita pentru constructia cladirilor. CU toate acestea, in lucarrile de constructii pot fi folosite soiuri de piatra de gneis.
Cuartit
Este folosit ca blocuri de constructie, placi si ca agregat pentru beton. Structura cuartitului este fina la granulatie grosiera si in cea mai mare parte granulara si de marca. Rezistenta la strivire este intre 50MPa si 300MPa. Sunt disponibile in diferite culori alb, gri, galbui.
Travertin
Este folosit pentru pavaj, cai de gradina si curti. Greutatea sa specifica este de 1,68 si rezistenta la compresiune variaza de la 80 la 120MPa. Piatra este caacterizata prin gauri si jgheaburi in suprafata sa, ceea ce inseamna ca are o suprafata poroasa si o textura concentrica. Poate fi lustruita pana la un finisaj neted si stralucitor si vine intr-o varietate de culori, de la gri la rosu-coral.