În contextul dezvoltării ansamblurilor rezidentiale din jurul marilor orașe, necesitatea asigurării apei potabile și soluțiilor pentru tratarea apei sunt o necesitate.
În contextul dezvoltării ansamblurilor rezidentiale din jurul marilor orașe, necesitatea asigurării apei potabile și soluțiilor pentru tratarea apei sunt o necesitate. Din păcate ritmul de implementare a soluțiilor pe plan comunitar este redus astfel, oameni care își construiesc o casa trebuie își asigure singuri aceste necesități.
Fără a avea access la apa potabila nu se poate locui astfel oameni recurg la opțiuni precum fantana sau foraj pentru apa, astfel dorim sa stabilim care este cea mai buna opțiune.
Aspecte tehnice
Primul aspect despre care vom discuta este funcționalitatea și aspectele tehnice a fiecăreia:
Fantana are adancime redusa și captează apa de suprafata (apa de infiltratie). Debitul este redus iar calitatea apei este usor influentabila de acțiunile desfășurate la suprafața terenului din împrejurimi.
Foraj de puț poate avea adâncime medie spre mare, depinzand de zona in care va aflati. Putul forat nu captează apa ci o folosește din stratul acvifer astfel permite o exploatare permanentă.
Adancime
Al doilea aspect este adancimea la care se afla panza freatica si apele subterane, în cazul în care nu exista ape subterane pe suprafața terenului sau sunt la o adancime mai mare de 20m singura opțiune este cea a putului forat.
Executie
Al treilea aspect despre care vom discuta este cum se executa fiecare dintre lucrării și poate sa facem o estimare de pret pentru foraj și pentru fantana.
Fantana este sapata în funcție de nevoile gospodăriei, adancimile maxime la care se renteaza o astfel de construcție este de 20 m. Prețul unei astfel de lucruri depinde de zona în care se executa dar de obicei prețul de metrul săpat este la fel ca și costul inelelor de fantana care intra in sapatura. Un inel de fantana cu inaltime de 30 cm cu diametru interior de 80 cm costa aproximativ 110 lei iar unul de 100 cm diametru interior este 170 lei.
Forajul de apa se executa în mai multe etape, prima etapă este tasarea batalului, următorul pas este forarea găurii primare și a noroiului de lucru. Se sapă pana la adancimea dorita se instaleaza tubulatura, se adauga pietris margaritar, se limpezeste putul și se da spre folosinta. Prețul pentru foraje variază foarte mult în funcție de zona de lucru, prețurile se pot dubla in funcție de straturile de pietris din sol. În zona de câmpie un metru de foraj cu un diametru de 125mm este de aproximativ 250 lei.
In concluzie, fantanile sunt soluții bune în anumite circumstanțe dar forajele de alimentare cu apa sunt din punctul nostru de vedere soluția care ar trebui sa o implementati. Lucrări de foraje sunt complexe și nu puteți sa va luati manusi de lucru și sa va apucati de treaba, aveți nevoie de expertiză unei echipe de meserisi in constructii cu experiență în domeniu.