În anul 2018 a fost demarată o campanie de restaurare a statuilor de pe fațadele Bisericii Negre, pentru care comunitatea Bisericii Negre a primit sprijinul Consiliului Județean Brașov și o donație din partea întreprinderii SC HIDRAULICA SRL din Săcele.
Trebuie știut că, până în anul 2021 inclusiv, au fost restaurate șase din totalul de doisprezece statui. Începând cu fațada sudică, de la vest la est, s-a intervenit asupra statuilor următorilor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Iacob și Sfânta Ecaterina. De asemenea, lucrări de restaurare au fost efectuate și asupra statuii Arhanghelului Mihail, a Episcopului Sfântul Nicolae și asupra așa-numitului pleban.
În prezent, se lucrează la statuile nr. 7 și 8, statuia Evanghelistului Luca și al Apostolului Pavel. Din valoarea totală de circa 60.000 de lei a lucrărilor, comunitatea Bisericii Negre acoperă circa 30.000 de lei din mijloace proprii, iar Consiliul Județean Brașov suportă suma de 30.000 de lei.
Un patrimoniu vechi de sute de ani, statuile gotice originale, datate din secolul XV (1410 – 1440), care din cauza degradărilor masive ale statuilor originale, au fost demontate și adăpostite în interiorul bisericii în anii 1937 – 1944, în ampla campanie de restaurare a fațadei Bisericii Negre. În locul lor, au fost instalate copii sculptate în gresie de către artiștii contemporani Richard Ernst Boege și Hans Guggenberger, în anii 1938-1940.
Aflate la exterior, statuile actuale sunt supuse unor factori agresivi de degradare, care pun în pericol integritatea pieselor sculptate, dar și a întregului ansamblu.
În anul 2016, în urma desprinderii unor fragmente de piatră, s-a realizat o expertiză a statuilor, care a scos la iveală starea de deteriorare în care se aflau. Principalele forme de degradare constatate sunt datorate în special intemperiilor, dar o mare contribuție o au și poluanții atmosferici, în special dioxidul de sulf, care afectează suprafața monumentelor din mediul urban.
Cea mai mare sursă de poluare de acest tip, în zona Bisericii Negre provine de la traficul auto. Un alt factor dăunător este prezența constantă a porumbeilor, care și-au construit cuiburi în zona statuilor.
Potrivit reprezentanților lăcașului de cult, lucrările de conservare a patrimoniului constă în aplicarea tratamentelor preventive de biocidare, îndepărtarea coloniilor de licheni aderente la suprafața pietrei, îndepărtarea depunerilor și crustelor negre, consolidarea prin impregnare a pietrei decoezive, ancorarea cu mortar a unor fragmente aflate în pericol de desprindere, protejarea împotriva apei prin schimbarea pălăriilor de cupru prin unele mai late de pe baldachinele ce se află deasupra statuilor, hidrofobizarea suprafețelor și montarea unor sisteme de protecție împotriva porumbeilor.
Factorii de mediu sunt din ce în ce mai nocivi, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunitatea Bisericii Negre, care se străduiește să țină pasul cu viteza de degradare a monumentului. Dacă în trecut, s-a intervenit asupra bisericii la un interval de sute de ani, în condițiile actuale ne așteptăm să desfășurăm campanii de restaurare majore o dată la 50 de ani.
Foto: bisericaneagra.ro