Te pregatesti sa fii proprietarul unei locuinte, dar te lovesti de lungul proces al documentelor si de bifare a unor etape legale pentru ca totul sa fie in regula.
Vei auzi in timpul vanzarii si dupa vanzare termeni de care nu te-ai mai lovit si cu care nu esti familiarizat. Este normal sa fii confuz si sa iti doresti sa fii stapan pe toate detaliile care implica legalitatea locuintei tale.
In primul rand, iti vom explica ce inseamna intabularea unei locuinte, necesara oricarei proprietati.
Intabularea conform dictionarului limbii romane inseamna inscrierea definitiva a unui drept de proprietate sau imobiliar in cartea funciara.
Prin intabulare facem dovada ca suntem proprietarii unei locuinte.
Pentru a inscrie proprietatea in cartea Funciara este nevoie de date actualizate despre numele proprietarului, adresa si suprafata casei sau imobilului, istoricul proprietarilor, forma juridica si dreptul de folosinta.
Un imobil poate avea mai multe drepturi de folosinta, acestea pot fi:
Dreptul de proprietate – inseamna persoana care detine bunul il foloseste exclusiv si absolut, respectand termenii impusi de lege.
Dreptul de uzufruct – este libertatea de a folosi imobilul altui proprietar, pe o anumita perioada de timp.
Dreptul de uz si de servitute – este dreptul oferit de un proprietar care are fondul dominant altei persoane proprietar cu fondul aservit. Un exemplu concret, atunci cand curtea unui imobil este folosita ca iesire a unui drum public.
Actele necesare intabularii sunt depuse fie de tine, fie de persoane competente, care te pot ajuta sa reduci procesul si sa nu pierzi timp pretios.
Lista acte intabulare:
Cadastru – care este realizat de un inginer de constructii cu specialitate cadastrala. El va inregistra, masura si va descrie toate detaliile tehnice in hartile si planurile cadastrale.
Actul de proprietate atat in original cat si in forma legalizata.
Certificatul fiscal eliberat de administratia finantelor publice pentru a face dovada de indeplinire a platilor cu privire la impozite si taxe.
Cerere de solicitare a intabularii standard intocmita si semnata de proprietarul imobilului
Cartea de identitate
Dovada achitarii taxei de intabulare – difera in functie de suprafata locuintei si daca se solicita regim de urgenta sau standard.
Durata intabularii nu este fixa pentru ca depinde de factori precum tipul proprietatii, documentele depuse si de ce s-a solicitat intabularea.
O proprietate nu poate fi vanduta daca nu s-a facut intabularea si nici nu poate fi utilizata. Daca doresti sa cumperi o locuinta noua si nu are intabularea facuta, se poate semna un antecontract, urmand ca dupa ce a fost inregistrat in cartea funciara sa sa poate intocmi actele de vanzare – cumparare.
evcad.ro ofera servicii de cadastru si topografie in Bucuresti si Ilfov, alaturi de o echipa specialista, cu o mare experienta pe piata. Profesionistii Evcad Property isi vor da silinta sa finalizeze lucrarile in cel mai rapid timp posibil, iar pentru precizia si calitatea serviciilor se va oferi garantie, pentru ca tu sa fii multumit si linistit ca totul decurge asa cum trebuie.