
Temperaturile de afară au început să scadă simțitor și iarna pare să se instaleze curând, dar nu ești gata să pornesti căldura? Fie că ești mai norocos și locuiești la casă, sau la bloc, cu siguranță te gândești să alegi un sistem de încălzire care să se potrivească perfect cu tipul locuinței tale și care să-ti ofere confortul mult dorit. Am adunat câteva informații și detalii care sperăm să-ti fie de folos atunci când ești în căutarea celei mai bune variante pentru încălzirea locuinței. Componenta principală a oricărui sistem de încălzire este caloriferul, sau radiatorul, iar în rândurile care urmează vom detalia câteva tipuri de calorifere, avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele, astfel încât să poți face alegerea cea mai bună atunci când decizi să achiziționezi unul sau mai multe calorifere pentru casa ta. Caloriferul și radiatorul îndeplinesc aceleași funcții, însă termenul de calorifer este utilizat cel mai des, așadar în continuarea articolului îl vom folosi pe acesta pentru a ne referi la corpul static destinat încălzirii locuinței, acesta fiind elementul care asigură schimbul de căldură între agentul termic și aerul încălzit.
Înainte de a alege tipul de calorifer care să corespundă cel mai bine nevoilor locuinței tale, trebuie să fii atent la câteva aspecte, cum ar fi:
- combustibilul sau utilitățile folosite (gaz/curent)
- accesibilitatea în zona de montare
- durata de viață a caloriferului și cerințele de mentenanță
- complexitatea sistemului de încălzit (centrală termică, țevi și conexiuni)
- perioada de încălzire și volumul camerelor/spațiilor de încălzit
În funcție de materialul folosit pentru fabricarea caloriferelor, pe piața comercială vei găsi trei tipuri principale de calorifere: din oțel, din fontă și din aluminiu.
1. Caloriferele din oțel
Cel mai popular tip de calorifere sunt caloriferele din oțel. Acestea sunt ușor de transportat, se găsesc la prețuri mici, și au un aspect plăcut în locuință, dovedindu-se și destul de eficiente pentru încălzirea casei.
Principalele avantaje ale acestui tip de calorifere sunt:
- rezistența foarte bună la temperaturi ridicate
- prețul accesibil pentru cei cu buget redus
- distribuirea rapidă și eficientă a căldurii în toată încăperea
- raportul putere termică/preț foarte bun
Dezavantajele acestui tip de calorifere sunt:
- durata relativ mică de viață (între 5 și 10 ani), în comparație cu cele din fontă sau aluminiu;
- prețul mic atestă o calitate slabă a acestora
- necesitatea tratării apei din instalația de încălzire
2. Caloriferele din fontă
Acest tip de caloriferele este considerat a fi cel mai eficient tip de calorifere din punct de vedere al emanării căldurii. Transportul lor este destul de dificil din cauza greutății materialului, în general se livrează în corpuri de câte 10 elemenți gata asamblati, iar în funcție de nevoile încăperii unde urmează să fie montați, acestea oferă posibilitatea de a obține calorifere de diferite dimensiuni și puteri, prin adăugarea sau scoaterea unor elemenți (proces denumit niplare sau deniplare).
Printre avantajele acestui tip de calorifere enumerăm:
- rezistența la lovituri, șocuri mecanice, dar și la coroziune;
- confortul termic sporit, asigurat de masă radiantă extinsă;
- durata de viață crescută
- inerția termică bună
Dezavantajele caloriferelor din fontă sunt :
- dificultatea de manevrare și instalare din cauza greutății foarte mari
- volumul de apă crescut, acestea consumă mai mult agent termic decât celelalte tipuri de calorifere
- încălzirea greoaie din cauza volumului mare
- întreținerea pretențioasă – elemenții trebuie vopsiți periodic, aspectul estetic fiind deja impactat de masivitatea caloriferului;
- prețul destul de ridicat, în special la modelele mai noi
3. Calorifere din aluminiu
Caloriferele sau radiatoarele din aluminiu reprezintă tipul cel mai recent apărut pe piață și se bucură de garanția cea mai extinsă oferită de producători. Durata mare de viață a acestui tip de calorifere constituie un factor definitoriu în alegerea lor pentru încălzirea locuinței, dovedindu-se foarte eficiente și performante.
Cele mai importante avantaje ale radiatoarelor din aluminiu:
- durata de viață foarte mare (între 10-20 de ani);
- încălzirea foarte rapidă și un consum redus de agent termic față de caloriferele din fontă, de exemplu
- aspectul estetic plăcut și rezistent în timp datorită vopsirii în câmp electrostatic
- greutatea redusă ce asigură o manevrabilitate crescută
- randamentul termic foarte bun, în special în cadrul instalațiile cu centrale murale, cel mai popular tip de centrale de pe piață
Dezavantajele caloriferelor din aluminiu:
- expunerea crescută la coroziunea electrochimica
- rezistența scăzută la șocurile mecanice, pot fi deformate foarte ușor
- perioada scurtă de timp pentru menținerea temperaturii ridicate, se răcesc într-un timp foarte scurt;
- necesitatea aerisirii repetate pentru o performanță ridicată
Pe lângă aceste tipuri principale de calorifere, pe piață vei mai găsi și calorifere electrice. Acestea sunt utile în special în situațiile când temperaturile scad brusc, și reprezintă o soluție la care cei mai mulți oameni apelează pentru o perioada scurtă de timp. Un calorifer electric este compus din elemenți umpluți cu ulei special. Numărul acestora poate varia între 6 si 12 elemenți, iar suprafața radiantă este direct proporțională cu numărul de elemenți. Așadar, dacă ai nevoie să încălzești o cameră destul de spațioasă, vei avea nevoie de un calorifer electric cu un număr mare de elemenți.