In oferta unui producator drojdie gasim doua tipuri de agenti de crestere: naturali si chimici. Una din diferente fiind ca drojdia naturala realizeaza un proces de fermentatie si cea chimica un proces de gazeificare.
Drojdia se gaseste sub mai multe feluri, iar un producator de drojdie le clasifica astfel:
Drojdie proaspata
Aceasta este comercializata sub forma de bloc si trebuie pastrata intotdeauna la frigider datorita continutului ridicat de apa. Inainte de a fi folosita, aceasta trebuie diluata in apa calda.
In productia produselor de panificatie, aluatul trebuie lasat sa se odihneasca inainte de a fi folosit, deoarece in acest timp are loc procesul de imultire a drojdiilor si de crestere a aluatului.
Acest tip de drojdie este folosit atat in produsele de panificatie, cat si in productia vinului sau a berii.
Drojdie uscata
Conform producatorilor de drojdie, in prepararea produselor de panificatie, acest agent de crestere poate fi adaugat direct in faina, sarind peste etapa de diluare.
Deoarece acest tip de drojdie are un continut scazut de apa, nu trebuie pastrat la frigider, iar cantitatea folosita este de trei ori mai mica decat in cazul unei drojdii proaspete.
Acest tip de drojdie este folosit cu precadere in industria painii, dar si a altor produse de panificatie si patiserie.
Drojdie chimica
Acest agent de crestere, spre deosebire de cele amintite anterior, este folosit exclusiv in productia produselor de cofetarie. Cresterea aluatului nu are loc prin fermentatie, ci prin gazeificare, deci produsul finit arata si are un gust diferit.
Dupa cum spuneam, drojdia naturala este folosita cu precadere in industria produselor de panificatie si vinificatie. Citeste in continuare si afla de ce produsele unui producator de drojdie sunt esentiale in aceste doua industrii!
Produsele de panificatie si patiserie
Produsele de panificatie, cum este painea, cresc datorita agentilor de crestere folositi in procesul de fabricare. Un producator de drojdie ofera mai multe tipuri de agenti de crestere, insa cea mai comuna este Saccharomyces cerevisiae. Acest tip de drojdie se hraneste cu zaharurile prezente in aluatul de paine, iar in timpul procesului de fermentare este produs dioxid de carbon. Acesta ajuta aluatul sa creasca si sa se extinda.
Alte ingrediente care sustin procesul de crestere al produselor de panificatie sunt zaharul si ouale, iar cele care inhiba procesul de inmultire al drojdiilor sunt sarea si grasimile.
Vinificatie
Alcoolul din vin se formeaza prin fermentarea zaharurilor din sucul de struguri, avand ca produs secundar dioxidul de carbon. Procesul de fermentare este sustinut de catre drojdiile ce se gasesc in coaja boabelor de strugure, insa aceasta nu este suficienta pentru a sustine in mod eficient procesul de fermentare a zaharurilor pentru a produce alcool.
In acest caz, un producator de drojdie poate fi de foarte mare ajutor. O cultura de drojdie pura, cel mai adesea Saccharomyces cerevisiae, aceeasi folosita si in cazul produselor de panificatie si patiserie, este adaugata de obicei pentru a se asigura ca fermentarea este fiabila.
Vinul spumant este obtinut prin adaugarea drojdiilor in timpul procesului de fermentatie. Dioxidul de carbon obtinut fiind prins in bautura sub forma de bule.
Cu o experienta de peste 150 de ani in producerea drojdiei si cu filiale in peste 80 de tari, Lesaffre poate fi partenerul tau in producerea celor mai bune produse pe care firma ta le poate oferi. Ofera calitate alaturi de Lesaffre!