Construcțiile rezidențiale precum și cele de uz comercial și industrial sunt un sector important al economiei. În afara etapei, de maximă importanță, a studiilor geotehnice și a măsurătorilor topografice, precum și a etapei de proiectare și de construire propriu-zisă, calitatea construcțiilor de orice tip este dată și de materialele și echipamentele folosite în realizarea instalațiilor electrice care atârnă greu în balanța deciziilor luate de constructori și de proprietari.
Echipamentele electrice trebuie, printre altele, să îndeplinească o serie de roluri importante, de la siguranța care trebuie asigurată la nivel de utilizare și până la eficiența de funcționare, fiabilitatea exploatării și economicitatea în privința costurilor cu energia electrică.
Iată o trecere în revistă a echipamente și componente electrice esențiale care trebuie integrate în proiectele de construcții civile și industriale, în egală măsură
În construcțiile rezidențiale, unele dintre cele mai comune tipuri de echipamente electrice includ echipamentele electrice de protecție, disjunctoarele diferențiale, protecțiile la supratensiune, panourile de siguranță, prizele, etc.
În construcțiile industriale, echipamentele electrice pot include transformatoare, aparate de comutare și centre de control. Transformatoarele sunt folosite pentru a crește sau a reduce tensiunea puterii care intră în clădire, asigurându-se că aceasta este la nivelul adecvat pentru echipamente și mașini-unelte, mai ales în cazul construcțiilor industriale care adăpostesc activități de producție. Echipamentele de distribuție sunt folosite pentru a controla și distribui electricitate la voltajul necesar în întreaga clădire, iar centrele de control sunt utilizate pentru a controla funcționarea și pentru a proteja circuitele electrice care deservesc motoarele și alte utilaje.
Unele dintre cele mai importante tipuri de echipamente electrice atât în construcțiile rezidențiale, cât și în cele industriale sunt siguranțele. Dintre acestea, de exemplu, siguranțele automate de curbă B de la Electricon.ro sau cele de curbă C sunt concepute pentru a proteja circuitele și echipamentele electrice de supraîncărcare sau scurtcircuitare. Siguranțele sau disjunctoarele, în general, funcționează prin întreruperea automată a circuitului atunci când curentul, care trece prin acesta, depășește un anumit nivel, cunoscut sub numele de curent de declanșare. Acest lucru ajută la prevenirea deteriorării echipamentelor electrice consumatoare și la reducerea riscului de incendiu.
Alte echipamente electrice esențiale care sunt importante pentru dimensionarea și realizarea în parametrii necesari ai unei instalații electrice pentru uz rezidențial sau pentru uz comercial și industrial pot fi:
- Tablourile electrice – care sunt utilizate pentru a distribui curentul electric în diferite zone ale unei clădiri sau instalații. Tablourile electrice acționează ca veritabile panouri de comandă și control ale distribuției interne a energiei electrică către diverșii consumatori.
- Dispozitivele de protecție – care, așa cum ai observat deja formează o mai largă categorie a disjunctoarelor sau a siguranțelor automate și sunt utilizate pentru a proteja circuitul electric împotriva supratensiunilor sau scurtcircuitelor.
- Transformatoarele – care sunt echipamente complexe utilizate pentru a transforma nivelul de tensiune electrică într-un circuit într-un nivel acceptat și folosit de consumatorii proiectați a funcționa în funcție de destinația clădirii.
- Conductoarele – care sunt elemente esențiale utilizate pentru a transporta curentul electric în interiorul unei instalații.
- Intrerupatoarele – care au rolul de a controla fluxul de curentul electric într-un circuit.
- Releele – echipamente electrice importante mai ales în domeniul automatizărilor și a centrelor de comandă utilizate pentru a controla curentul electric într-un circuit, în funcție de semnalele electrice primite.
- Corpurile de iluminat – necesare pentru a furniza lumina de intensitatea necesară în interiorul unei clădiri sau instalații.
- Prizele – care sunt folosite și poziționate strategic pentru a furniza alimentare cu energie electrică pentru dispozitivele conectate la rețeaua electrică.
- Generatoarele – sunt echipamente motorizate cu motoare cu ardere internă și sunt utilizate pentru a produce energie electrică în cazul în care alimentarea cu energie electrică din exterior este întreruptă sau pentru a compensa necesarul de energie electrică la vârfurile de consum.
- Instrumentele de măsurare autonome – care sunt poziționate pe traseul instalațiilor electrice și sunt utilizate pentru a măsura parametrii electrici, cum ar fi curentul, tensiunea sau rezistența într-un circuit.
În concluzie, echipamentele electrice joacă un rol crucial atât în construcțiile rezidențiale, cât și în cele industriale, asigurând că energia este distribuită în siguranță și eficient în întreaga clădire. Este important să fie folosite întotdeauna echipamentele adecvate pentru aplicația specifică și să se asigure instalarea și întreținerea corespunzătoare pentru a preveni pericolele și pentru a asigura funcționarea eficientă și sigură.
Sursa foto: Pixabay.com