Nu au existat niciodată atât de multe opțiuni când vine vorba de a găsi un nou sistem de încălzire pentru casa ta.
În timp ce centralele termice pe gaz sunt sistemul de încălzire preferat pentru casele din România, acestea nu sunt singura opțiune. Centralele termice pe lemne sunt o alternativă regenerabilă, care sunt neutre din carbon, au costuri de funcționare scăzute și nu trebuie înlocuite cât mai curând.
Deci, ce tip de boiler se potrivește cel mai bine casei tale? Am pus aceste sisteme de încălzire cap la cap în articolul acesta despre Centrală termică pe lemne vs Centrală termică pe gaz.
Centrală termică pe lemne vs Centrală termică pe gaz: Care e diferența?
Pe măsură ce România încearcă să-și atingă obiectivele de carbon, proprietarii de case sunt încurajați să apeleze la sisteme de încălzire din surse regenerabile. Și una dintre opțiuni este o centrală termică pe lemne.
Combustibilul din biomasă sunt materiale biologice, cum ar fi plantele și organismele pe bază de plante. Combustibilul folosit de centralele termice pe lemne este în mare parte lemn și se prezintă sub formă de așchii de lemn, peleți sau bușteni.
Centralele termice pe gaz, pe de altă parte, ard gaz natural, un combustibil fosil care eliberează carbon în atmosferă atunci când este ars. Gazul este furnizat direct proprietății de către un furnizor de energie, atunci când este necesar.
Pentru ca o centrala termică pe gaz sa fie instalată în locuința ta trebuie sa fii conectat la rețeaua de gaz. Asta cu excepția cazului în care intenționezi să ai un cazan GPL. GPL este, de asemenea, un combustibil gazos, dar este depozitat la fața locului, mai degrabă decât furnizat la cerere.
Care sunt beneficiile centralelor termice pe lemne?
Centralele termice pe lemne sunt un sistem de încălzire cu emisii scăzute de carbon care oferă multe beneficii, inclusiv:
- Carbon neutru
- Sursă de combustibil durabilă
- Facturi mai mici la încălzire
- Foarte eficiente
- Înlocuirea centralei pe gaz este simplă
Ce considerații trebuie făcute?
Un sistem de încălzire nou sau de înlocuire reprezintă o investiție mare, indiferent de ce ai instalat. Deci, este important să analizezi beneficiile cu potențialele dezavantaje.
Pentru toate beneficiile lor, centralele termice pe lemne sunt sisteme mari de încălzire. O cantitate destul de mare decât centralele pe gaz.
Comparație între prețuri
Când se compară costurile inițiale ale centralelor pe lemne față de centralele termice pe gaz, există o diferență destul de semnificativă.
Este important să nu excluzi o centrală pe lemne doar din cauza costurilor de instalare.
În primul rând, pentru că o centrală termică pe lemne nu trebuie înlocuită timp de aproximativ 20-25 de ani, față de aproximativ 10 ani pentru o centrală termică pe gaz. În al doilea rând, costurile combustibilului pe termen lung vor fi mai ieftine dacă ai o centrală pe lemne.
Spre deosebire de centralele pe gaz, o centrală pe lemne poate fi alimentată gratuit. Asta dacă ai acces la o zonă împădurită de unde poți colecta bușteni de lemn. Chiar dacă nu ai acces la lemn gratuit, atunci cumpărarea lui în vrac este o opțiune mai ieftină decât gazul.
Care este cea mai bună soluție?
Cele mai bune centrale termice pe gaz și pe lemn au fiecare propriul set de beneficii. Beneficiul cheie al centralelor pe lemne este că este neutră în carbon. Cu toate acestea, centralele termice pe lemne sunt mai mari decât centralele pe gaz și necesită spațiu suplimentar pentru depozitarea combustibilului. Spațiul necesar ar putea exclude o centrală pe lemne pentru multe locuințe.
O centrală pe lemne este probabil cea mai bună alegere dacă locuiești în afara rețelei. Acest lucru se datorează faptului că probabil că ești familiarizat cu depozitarea combustibilului la fața locului și, dacă da, ai spațiul necesar.
Dacă ai o centrală termică pe gaz instalată în casa ta, atunci o înlocuire similară va fi cea mai puțin perturbatoare și mai accesibilă opțiune. Vezi și care sunt cele mai bune centrale pe lemne și pe gaz la nivelul actual, verificând recenziile profesioniste oferite de către echipa Top Electronice.