Cumpărarea unei noi case reprezintă o decizie foarte importantă, cu multiple implicații financiare, emoționale și de ordin practic și îți poate influența viața pe termen lung. Având în vedere anvergura acestui pas, este necesar să fii atent la diverse aspecte care, trecute cu vederea la început, pot deveni adevărate probleme în viitor.
Iată 4 lucruri la care să fii atent când te gândești să îți cumperi o locuință nouă!
- Calitatea ferestrelor și a ușilor
Cu cât calitatea acestora este mai slabă, iar sistemul de închidere este mai defectuos, cu atât vor fi mai ridicate facturile. Astfel, este nevoie de o verificare amănunțită a acestor aspecte, pentru a evita cheltuielile suplimentare care, pe termen lung, pot depăși simpla investiție în repararea sau înlocuirea unui geam.
- Sistemul de încălzire și izolația termică
Pentru o locuință în care vei sta constant, este recomandat un sistem de încălzire bazat de o centrală termică, deoarece costurile acesteia sunt modice, în comparație cu centralele electrice. Dacă ai copii mici, este recomandată o încălzire în pardoseală sau o variantă prin care să se mențină o temperatură constantă în cameră, precum parchetul dublu stratificat din stejar de pe Valprest.ro. De asemenea, extrem de importantă este izolația externă. Realizată corespunzător, ea contribuie foarte mult la menținerea unor temperaturi constante în interiorul încăperilor.
- Locul și terenul
Dacă ești interesat de un apartament, trebuie să iei în considerare o serie de aspecte înainte de a decide achiziționarea lui, precum: distanța blocului față de centrul orasului sau față de spital, farmacii etc.. Totodată, trebuie să fii atent la nivelul de poluare din zona în care este amplasat imobilul sau la frecvența construcțiilor și a lucrărilor de șantier, deoarece acestea pot reprezenta niște aspecte destul de incomode, mai ales dacă ești o persoană căreia îi place liniștea. Pe de altă parte, dacă ești interesat de o casă, pe lângă cele menționate anterior, trebuie să faci o cercetare amănunțită asupra terenului și a istoricului acestuia. Este important să ai informații legate de posibilitatea unor alunecări de teren sau inundații, iar pentru acestea poți apela cu încredere la părerea unui specialist în domeniu.
4. Documentele legale
Poate printre cele mai importante aspecte de verificat în momentul în care te gândești să achiziționezi un imobil sunt documentele legale, precum actele de proprietate, avizele și autorizațiile. Acestea trebuie citite foarte amănunțit, pentru a fi sigur că tot ce ține de imobil este făcut în conformitate cu legea și că nu există aspecte relevante pe care vânzătorii ți le-ar putea ascunde intenționat. Poți apela la ajutorul unui avocat, pentru a fi sigur că nu omiți niciun aspect relevant, sau o poți face singur, dacă ai deja cunoștințe în domeniu.
Cumpărarea unei case este un angajament important, iar după achiziția acesteia vor fi necesare investiții continue, așa că trebuie să fii atent la fiecare detaliu, pentru a fi sigur că vei intra în posesia căminului ideal.
Sursă foto: pexels.com