
„Revenind la Câmpulung, pentru că am prea multe poze cu case frumoase de acolo, și e păcat să le țin doar pentru mine, mai pun o serie cu case care au toate un element comun, foarte întâlnit în tot orașul: geamlâcul, sau balconul/pridvorul închis cu geam.
În unele cazuri geamlâcul probabil a fost original, construit odată cu casa, dar cu siguranță, în multe cazuri a rezultat din închiderea unui balcon sau a unui cerdac deschis existent.



Este un element arhitectural de influență orientală, după cum îi spune și numele (origine turcească), și se mai întâlnește destul de rar, singurele orașe unde mai pot fi văzute mai multe clădiri cu acest element fiind București și Craiova (cel puțin din cunoștințele mele, posibil să fie câteva excepții și în alte orașe). Din acest punct de vedere, aș spune că orașul Câmpulung are cea mai mare densitate de clădiri cu geamlâc”, mărturisește Paul Pătrățanu, într-o postare pe pagina de socializare Patrimoniu Cultural (MERITAT!).


Privim, ne uimim și ne bucurăm că exsită. Am zice chiar… un soi de marcă identitară a caselor vechi din pitorescul Câmpulung. Înseamnă creativitate, inspirație, simț estetic… și ce bine ar fi dacă s-arinișia un proiect de anvergură pentru reabilitarea și conservarea tuturor acestor zeci de case cu geamlâc. Plimbându-te aici, pe străzi, descoperi un muzeu viu…
