Chiar daca ar fi foarte usor astfel, nu poti pur si simplu sa cumperi un kit panouri fotovoltaice, sa-l instalezi si sa ai parte fix de rezultatele pe care le astepti. Exista mai multe aspecte care trebuie luate in considerare, pe langa respectarea legilor si reglementarilor la nivel national si local.
Intr-adevar, nu poti instala un sistem de panouri fotovoltaice fara a te asigura ca respecti o serie de legi. Totusi, pana sa ajungi la instalarea sistemului, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii chiar inainte de achizitionarea unui kit panouri fotovoltaice!
Consumul de energie estimativ, dar si cel dorit
Fiecare initiat in lumea panourilor fotovoltaice are propriile asteptari – unii vor sa reduca valoarea facturilor de energie electrica, pe cand altii vor sa le elimine complet. Indiferent de rezultatele pe care doresti sa le obtii, trebuie sa estimezi consumul de energie (al locuintei si apoi al sistemului de instalat), inainte de a cumpara un kit panouri fotovoltaice.
Estimarea iti va da de inteles ce tip de sistem ai nevoie si cat de mare/eficient trebuie sa fie acesta pentru a-ti acoperi necesitatile.
Locatia in care va fi instalat sistemul
Daca este soare, trebuie sa fie si energie, nu? Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Trebuie sa evaluezi conditiile de radiatie solara din locatia ta pentru a determina tipul de sistem de care ai nevoie, precum si marimea acestuia.
Cantitatea de lumina solara difera in functie de locatie si regiune. Un sistem de marimea X poate fi foarte eficient in zona Y, dar sub-optim in zona Z. Astfel, calculul si estimarile privind radiatia solara medie trebuie sa fie cat mai apropiate de realitate, pentru a achizitiona un kit panouri fotovoltaice care iti va indeplini asteptarile.
Tipul de sistem fotovoltaic
Nu in ultimul rand, trebuie sa decizi care este tipul de sistem pe care il doresti. In mare, exista doua tipuri principale – sisteme on-grid, conectate la reteaua electrica publica si sisteme off-grid, care depoziteaza energia in exces intr-un acumulator solar.
Evident, sistemele on-grid iti ofera posibilitatea de a deveni prosumator atunci cand consumul iti permite acest lucru. Practic, surplusul de energie este transferat catre reteaua publica, surplus pentru care esti platit.
Sistemele off-grid necesita o baterie pentru stocarea energiei. Cele on-grid nu prezinta aceasta necesitate, dar pot fi echipate cu o baterie de stocare de urgenta, in cazul penelor de curent, de exemplu.
Trebuie sa ai in vedere si locatia in care vei instala sistemul. O casa intr-un loc semi-izolat poate fi conectata mai greu la reteaua publica, caz in care va trebui sa alegi un sistem off-grid.
Mai multe informatii despre un kit panouri fotovoltaice, dar si despre alegerea si instalarea sistemelor in sine iti poate oferi echipa Lumio Energy. Aceasta a pus la punct un magazin online cu toate elementele necesare pentru un sistem fotovoltaic complet, dar ofera in acelasi timp si asistenta necesara persoanelor care vor sa devina independente energetic.
Contacteaza Lumio Energy chiar acum si acceseaza lumea energiei solare!