„De ieri, Hoghilagul e parte a programului „România Atractivă”, cea mai complexă aplicație de promovare a turismului cultural din România”, este vestea cea bună atât pentru localnici, cât și pentru… turiști.
Dacă ești interesat de arhitectura tradițională și de diversitatea culturală oferită de această rută, vizitează comuna Hoghilag, situată în Podișul Transilvaniei, în județul Sibiu, la granița cu județul Mureș. Atestată inițial în anul 1296, localitatea a aparținut diferitelor comitate, scaune, regiuni, plase transilvănene – caracteristice fiecărui tip de formă administrativ-teritorială utilizată și în funcție de conducerea sub care se afla.
Teritoriul transilvănean a fost supus influențelor succesive ale mai multor culturi, fapt evidențiat în formarea satelor și localităților sale, însă grăitoare pentru Hoghilag este colonizarea sașilor transilvăneni care s-au așezat și au cucerit zonele importante ale comunei. Elementele caracteristice, pe care le poți observa și astăzi, sunt specifice culturii săsești din zonă.
„Poți vizita o serie de case cu arhitectură tradițională săsească și biserica din centrul comunei, interiorul caselor săsești amenajat specific și poți admira costumele tradiționale. Tipul de gospodărie pe care îl vei descoperi aici este în esență „frankisch”, adus din zona germană. Abaterile de la acest tip sunt rare și mai recente”, scrie https://app.romania-atractiva.ro/ .
O invitație pe tărâmul fermecat al colinelor transilvane, binecuvântate cu oameni gospdari, care țin la tradiție, la tezaurul moștenit.
Ce poți vedea interesant la finalul verii în Hoghilag sunt culturile de tuberoze, care au început să fie cultivate în urmă cu mult timp de sași pentru comercializare. Tuberozele de Hoghilag sunt astăzi o tradiție vie, care îți încântă ființa cu mirosul lor puternic. Iar dacă ai ocazia, bucură-te de mireasma lor chiar la finalul verii, în cadrul Festivalului Tuberozelor. Cu siguranță vei vrea să revii!
Amplasament și accesibilitate
Comuna Hoghilag este situată în partea de nord a județului Sibiu, în Podișul Transilvaniei, pe malul drept al râului Târnava Mare.
Comuna este situată la 80 km de municipiul Sibiu și la 2 km de orașul Dumbrăveni, cu acces direct în DN 14. La est de Hoghilag, la o distanţă de 6 km, se află satul Valchid.
Relieful comunei este deluros, cu pante domoale și cultivabile, care cuprind între ele șesuri înguste de-a lungul unor văi mici. Dealurile nu sunt izolate, ci se leagă, formând un șir de dealuri cu creste aproximativ de aceeași altitudine.
Scurtă incursiune istorică
Trebuie știut: Cele mai vechi dovezi documentare ale localității care aparținea împreună cu alte 40 de sate transilvănene de abația Clujului și de comitatul Târnava provin din anul 1296. La începutul secolului al XIV-lea, comunitatea a ieșit din acest comitat, fiind încorporată în scaunul Sighișoara. În anul 1428, Hoghilagul-Halvelagen este menționat ca o comunitate privilegiată pe pământul regal.
Povestea locului
Tuberoza, originară din Mexic, a fost cultivată pentru prima dată în zonă de către etnicii saşi. În anul 1963, românii din Hoghilag au început să achiziţioneze bulbi de tuberoze și să înfiinţeze propriile culturi. Aici este locul unde florile au fost cultivate pentru prima dată în România și se cultivă și în ziua de astăzi.
Astăzi în comună sunt aproximativ 40 de cultivatori de tuberoze, iar mai mult de jumătate dintre aceştia au plantaţii în sistem intensiv, în scop comercial.
Anual, două zile în luna august, se organizează în sat „Sărbătoarea Tuberozelor”, moment în care poți face un tur ghidat prin gospodăria localnicilor care cultivă tuberoze.