Clădire de patrimoniu din perioada interbelică: aici a functionat „Astra Română”.
Palatul Societatea „Astra Română” este situat în Piața Rosetti, la intersecția Bulevardului Carol I cu B-dul. Hristo Botev). A fost construit în anii 1923-1924 după planurile arhitectului Paul Smărăndescu.
Clădirea pune în lumină accente neo-românești, dar și accente de inspirație Art Deco precum și minuțiozitatea zidarilor de a crea frumosul prin detalii de colecție ce întrec vremurile…
*Paul Smărăndescu (n. 26 iunie 1881 – stil vechi – București – d. 12 ianuarie 1945 a fost un arhitect român.
S-a distins prin clădirile în stil neoromânesc. A proiectat, în special în Bucuresti, vile și imobile de raport. Este arhitectul care definește cel mai bine denumirea de stil neo-românesc, o prelucrare și reconfigurare a elementelor istoriciste, după combinații proprii, personalizate. El a îmbinat tipul de bovindou de început de secol parizian cu foișorul, ca în cazul casei sale din București (1913-1914), de pe strada Luterană, o compoziție care, pentru că este asimilată sacnasiului prezent în arhitectura vernaculară locală, a fost apoi preluată și reinterpretată frecvent.
La 1 iulie 1900 a intrat voluntar în armată și la 1 ianuarie 1901 a reușit la examenul de sublocotenent de rezervă, arma infanteriei.
La 2 mai 1902, stil nou, a părăsit școala de Arhitectură din București și a plecat la Paris, unde, la 1 mai 1903, în urma concursului dat, a fost admis în Școala de Belle-Arte din Paris, secția de Arhitectură.
La 6 iunie 1906, luase toate valorile școlare iar la 22 noiembrie 1906 era declarat Arhitect diplomat de guvernul Francez (D.P.L.G.).
sursa foto: Mirela Mihalea