Oradea, o fotografie din 1960: EMOȚIONANT DE FRUMOASĂ, Biserica Sfânta Treime, cel mai vechi lăcaș de cult din oraș.
În anul 1691 armata imperială habsburgică (austriacă) Condusă de generalul Donath Heissler încercuiește cetatea Oradea ocupată de turci care o stăpâneau de 32 de ani, de la 1660. În timpul ocupaţiei, otomanii, au distrus toate lăcaşurile de cult creştine din cetate şi din împrejurimi. Pe durata asediului, austriecii, după cum era obiceiul ridică o capelă militară pentru nevoile armatei. După eliberarea orașului în anul 1692, pe acel loc, austriecii construiesc în anul 1693 prima biserică de după alungarea otomanilor. Sub episcopul Augustin Benkovics, devine, provizoriu, prima catedrală romano-catolică (până la ridicarea Bisericii Sfântul Ladislau), având hramul sfintei Brigitta a Suediei. În 1703 curuţii conduşi de Francic Racockyz al II-lea atacă cetatea ocupată de habsburgi şi incendiază biserica.
După înăbuşirea revoltei austriecii o repară, apoi ea este dată în 1726 Franciscanilor, apoi Paulinilor. În 1760 este cedată catolicilor armeni, apoi în 1786 greco-catolicilor ruteni care i-au dat hramul Sfântul Spirit.
După 1948, autorităţile comuniste, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice au trecut lăcașul de cult Bisericii Ortodoxe, care i-a dat hramul Sfânta Treime.
După 1990 a început procesul de retocedare a bisericii cultului Greco-Catolic.
Biserica multiseculară se află în curtea interioară a blocului din Parcul Traian.
Sursă foto, info: Oradea Nagyvarad Grosswardein