
A avea grijă de locuința ta presupune să îi asiguri acesteia sistemele de protecție potrivite, astfel încât la rându-i, aceasta să te poată proteja la nevoie. Unul dintre cele mai bune sisteme de protecție pe care le poți oferi casei tale este izolația termică, deoarece aceasta are rolul de a menține o temperatură adecvată la interior, indiferent de condițiile exterioare, ceea ce conduce la un grad sporit de confort. Află care sunt cele mai importante 5 motive pentru care ar trebui să realizezi izolarea casei și care sunt detaliile la care ar trebui să fii atent în timpul procesului.
1. Izolarea casei îți oferă o temperatură potrivită în tot timpul anului
Una dintre provocările majore pe care le ridică o locuință este aceea care vizează păstrarea temperaturii potrivite la interior. Datorită existenței punților termice, temperatura interioară tinde să se echilibreze cu temperatura exterioară. Altfel spus, este nevoie de o barieră de protecție care să asigure menținerea căldurii la interior, iar pentru realizarea acestei bariere pot fi folosite diferite tipuri de materiale. Una dintre soluțiile eficiente de izolare este cea în care se folosește izolatie Izomineral, aceasta având proprietăți foarte bune în ceea ce privește retenția temperaturii la interior.
2. Izolarea casei ajută la reducerea costurilor cu încălzirea
Folosirea unor materiale izolatie casa eficiente au rolul de a delimita suprafețele și de a acoperi punțile termice, astfel încât pierderile sau schimburile de temperatură să nu aibă loc. Acest lucru este foarte important mai ales în timpul iernii, atunci când costurile cu încălzirea sunt foarte mari și când este necesară o conservare a temperaturilor interioare în scopul reducerii costurilor și creșterii gradului de confort.
3. Prin izolare se reduce excesul de umiditate al casei
Izolarea termică, deși pare să acționeze doar în direcția reducerii pierderilor de temperatură, joacă un rol foarte important și în direcția menținerii unei umidități potrivite la interiorul clădirilor. Prin izolare și implicit beneficiind de o temperatură potrivită la interior este redus pericolul de apariție a condensului datorat unei umidități relative ridicate. Atunci când temperaturile scad, aerul este încărcat cu vapori de apă, iar aceștia pot afecta structurile când ajung să condenseze. Izolarea menține suprafețele uscate, iar în același timp asigură o temperatură constantă a acestora, astfel încât umiditatea să nu le afecteze.
4. Izolarea termică crește eficiența energetică a casei
În prezent se discută din ce în ce mai mult despre eficientizarea energetică a locuințelor, iar izolarea termică aduce un beneficiu major din acest punct de vedere. Dacă locuința ta este încadrată ca urmare a unui audit într-o clasă inferioară de eficiență energetică, atunci izolarea termică va avea rolul de a crește această clasă, ceea ce înseamnă că locuința va avea și o valoare de piață mai mare.
5. Izolarea termică este o soluție low maintenance
Dacă ești în căutarea soluțiilor de îmbunătățire a locuinței care nu costă mult și care nici nu necesită o mentenanță ulterioară foarte mare, atunci ar trebui să știi că izolarea termică se face o dată, iar de cele mai multe ori durata ei de viață este similară cu durata de viață a construcției. Desigur, poate fi nevoie să intervii în anumite situații punctuale, pentru a avea certitudinea că izolația funcționează corespunzător.
Izolarea termică a locuințelor este un pas important pentru a-ți crea un mediu confortabil, chiar și fără a aloca sume foarte mari de bani în acest sens. Alege materiale de calitate și documentează-te cu privire la sistemele de izolare, alegând acele sisteme care să îți ofere confort și siguranță.